Act of Change 2021: 5 Mei tot en met 8 Mei

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

5 dingen die je moet doen tijdens je tussenjaar!

Een tussenjaar! In de tijd dat ik studeerde en thuis woonde, was het nemen van een tussenjaar niet aan de orde. Naar school gaan en een diploma halen was in ons gezin uitermate belangrijk. De laatste jaren ontmoeten wij steeds meer jongeren die thuis wonen en wel de ruimte krijgen om een tussenjaar in te lassen. En wellicht heb jij afgelopen maand besloten om te stoppen met je studie. Twaalf maanden niet naar school. Maar wat ga je dan doen? In deze blog lees je 3 dingen die je moet doen tijdens je tussenjaar!

 

 1. Organisatietalent ontwikkelen

In onze huidige (en vooral de toekomstige) maatschappij is het ontwikkelen van organisatietalent een basis voorwaarde om te kunnen slagen. Je kunt deze vaardigheid ontwikkelen door veel te doen/ondernemen, ervaringen op te doen en samen te werken met anderen. Vaardigheden die belangrijk zijn bij organiseren zijn:

 • Empathie tonen
 • Omgaan met kritiek en tegenslagen
 • Beslissingen nemen
 • Oplossingen bedenken
 • Communiceren 
 • Samenwerken
 • Aanpassen aan een situatie

Je kunt deze vaardigheden opdoen bij grote/langere en kleine/kortere projecten. Meld je bijvoorbeeld aan voor projecten waarin samenwerken met anderen centraal staat. De vaardigheden die je bij organiseren leert kun je de rest van je leven inzetten.

Bron: 

 

2. Creativiteit stimuleren 

“Your mind is like a parachute. It only works when it’s open” Frank Zappa. 

Nieuwsgierigheid, verbeelding en creativiteit zijn vaardigheden die ons niet alleen doen begrijpen hoe de wereld is, maar ons ook stimuleren om te visualiseren hoe het zou kunnen zijn. Creatief denken kan alleen als je jezelf toelaat te denken buiten de gebruikelijke hokjes van ‘het normale’. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar een nieuwe hobby of nieuwe interesses. Of plekken bezoeken waar je met mensen in contact komt die anders tegen zaken aankijken, dan jij gewend bent. Deze technieken kunnen je misschien helpen om je eigen creatieve potentieel (opnieuw) vanonder het stof te halen.

 1. Dagdroom 
 2. Neem pen, papier en schrijf je gedachten op
 3. Breng wat tijd alleen door
 4. Gebruik je eigen pijn 
 5. Ga reizen
 6. Doe aan sport

Bron

 

3. Doe in je tussenjaar mee aan het ontwikkelingsprogramma Act of Change

Wil je naast de bovenstaande tips jouw tussenjaar nog completer maken? Doe dan mee aan Act of Change. Act of Change kan jou helpen om te ondekken waar jou kracht ligt. In een verrassend en uitdagen programma word je 6 maanden begeleid richting het realiseren van jouw doel(en). In dit programma krijg je veel concrete feedback van de trainers en begeleiders. Je krijgt praktische handvatten en door te oefenen met voorbeelden uit de praktijk leer je hoe je jezelf op een authentieke manier kunt versterken.

Wat levert Act of Change je op?

 • Je leert hoe emoties en gedachten werken. Je bent jezelf bewust van jouw patronen, je reageert niet automatisch maar bewuster.
 • Door te oefenen met verschillende modellen leer je de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen denken, voelen en doen. Waarom reageer jij op een bepaalde manier en hoe kun je hiervoor kiezen? Je kent je eigen kracht en jouw ontwikkelpunten.
 • Je leert oplossingen te vinden voor de uitdagingen van alledag.
 • Je hebt een stappenplan uitgewerkt voor het realiseren van jouw doel(en).
 • Je breidt jouw netwerk uit en kan nieuwe vriendschappen aangaan.

 

4. Voel je je overvraagd of uit balans?

Er kunnen allerlei reden zijn waardoor je besluit om een tussenjaar in te lassen. Is de belangrijkste reden dat jij je overvraagd of uit balans voelt, dan is het verstandig om in ieder geval de volgende stappen ook te nemen.

 • Pak je rust.
 • Ga in gesprek met je huisarts.
 • Zoek een goede therapeut op.

 

5. Werken en sparen voor je doelen

Werken en sparen kunnen bijna niet ontbreken aan het to-do lijstje voor een tussenjaar. Hoe mooi zou het zijn om aan jouw inkomsten een doel te koppelen, zodat je bijvoorbeeld aan het eind van jouw tussenjaar een lang gekoesterde droom kunt waarmaken.

 • Ga rond tafel en maak een moodboard: in het midden van het papier kalk je met een dikke stift dat de droom die je wilt realiseren of het doelbedrag dat je voor ogen hebt, daar omheen schrijf je woorden en plak je plaatjes die je associeert met het behalen van dit doel. Wat het ook is. Visualiseer het.
 • Spaar automatisch: sparen first, spenden second.  Je kunt tegenwoordig automatisch sparen, waardoor je bank het op een bepaalde datum vanzelf overschrijft naar je spaarrekening. Door automatisch te sparen zorg je er ook voor dat sparen wordt opgenomen in jouw standaard uitgavepatroon.
 • Verander je money mindset: ga geld zien als een middel om je doelen te bereiken. Iets fijns, positiefs, wat mogelijkheden biedt. Gun het jezelf om geld te hebben en te sparen. Het is geen straf maar een cadeau aan jezelf.

Bron

 

Meer weten over Act of Change? Klik dan op de link hieronder.


 

Training
Coaching
Netwerken